vrijdag 15 april 2016

Lichaamstaal: Feitjes en weetjes. Deel 2.

In deze blog vervolg ik 'Lichaamstaal: Feitjes en weetjes Deel 1'. Hierin worden 10 interessante weetjes voor je op een rijtje worden gezet uit het boek The Definitive Book of Body Language.



    Bij dezen, 10 weetjes uit het boek the Definitive Book of Body Language die jij misschien (ook) nog niet wist.

    1. Pupillen verraden wat anderen voelen.
    Verwijde of grote pupillen betekenen meer opwinding in iemands staat van zijn. Hoe groter de pupillen zijn hoe beter diegene zich voelt in jouw omgeving en hoe kleiner de pupillen hoe meer dit wijst op angst of ongemakkelijkheid.

    2. Iemand die tijdens een gesprek verder dan je neus naar beneden staart is erg in jou geïnteresseerd.
    Er is een verschil tussen de ‘sociale starende blik’ en de ‘intieme starende blik’. De ‘sociale starende blik’ bevindt zich in de zone van je ogen en je neus en duidt op een gewoon sociaal praatje zonder enige intenties. De ‘intieme starende blik’ daarentegen valt onder een andere zone die zich bevindt onder de neus en verder en betekend dat deze persoon jou erg interessant vindt. Let er eens op tijdens een willekeurig gesprek met iemand.

    3. Iemand die zijn gezicht of nek aanraakt tijdens zijn of haar verhaal is nerveus.
    Mocht je twijfelen over iemand zijn oprechtheid? Let dan op of hij zijn gezicht of nek aanraakt met zijn handen.

    4. Iemand die met gesloten lippen lacht heeft een geheim dat hij of zij niet met jou wil delen.
    Het zegt eigenlijk al alles, mensen die hun mond gesloten hebben en lachen tegelijkertijd hebben iets te verbergen voor jou of anderen.

    5. Door 2 minuten voor een sollicitatiegesprek een ‘krachtige en open houding’ aan te nemen in plaats van een ‘gesloten en beschermende’ maak je meer kans om de baan te krijgen.
    Amy Cuddy heeft hier een hele interessante speech over gehouden, zij toont aan dat je je stress kan verlagen en je dominantie of zelfvertrouwen kan verhogen puur door de houding en lichaamstaal die je aanneemt, wow.

    6. Door bij een vreemdeling zijn elleboog op een subtiele manier aan te raken krijg je drie keer meer gedaan. Er zijn drie redenen waarom deze lichaamstaal werkt:
    • De elleboog is een openbare plek en ligt ver van de intieme delen.
    • Het aanraken van een vreemdeling is niet alledaags dus dat geeft gelijk een extra impressie.
    • Een lichte aanraking van 3 seconden op de elleboog creëert een kortstondige relatie tussen twee mensen. Probeer het met je linkerhand terwijl je iemands hand schudt met je rechterhand en zie dat het werkt.

    7. Bepaalde handgebaren hebben in het buitenland een andere betekenis.
    In Brazilië is het bijvoorbeeld zo dat de ‘O’ of ring die wij weleens maken met onze wijsvinger en duim, in ons land ‘OK’ of ‘goed’ betekent, maar kijk uit in de Mediterraanse delen van Europa, Rusland, Brazilië en Turkije, want daar is dit signaal namelijk een belediging.

    8. Mensen die hun handpalmen over elkaar heen wrijven hebben positieve verwachtingen.
    Je ziet deze vorm van lichaamstaal vrij geregeld bij mensen die ergens zin in hebben en verwachten dat iets positief en succesvol gaat aflopen. Des te sneller de beweging, des te meer het vertrouwen en de opwinding.

    9. ‘The Power Gaze’ is een snelle manier om iemand te intimideren.
    Vind je iemand vervelend en wil je dat hij of zij verdwijnt uit jouw omgeving? Gebruik ‘the Power Gaze’: door iemand aan te staren in het gebied tussen zijn ogen en wenkbrauwen intimideer je hem of haar onmiddellijk met jouw lichaamstaal en zal hij of zij snel zijn mond houden.

    10. Vrouwen die hun handen gebruiken als dienblad voor hun kin zijn uitermate content met de man tegenover.
    Vrouwen die hun hoofd laten steunen op hun handen, je ziet het geregeld in restaurants. Het is heel positief voor de man die haar mee uit heeft gevraagd. Later meer over signalen en lichaamstaal tijdens het flirten die vrouwen geven aan mannen en andersom.

    donderdag 14 april 2016

    Lichaamstaal: Ik zie, ik zie, wat jij niet zegt.

    Ik zie, ik zie, wat jij niet zegt.


    Lichaamstaal: Feitjes en weetjes. Deel 1.


    Feitjes en weetjes, ik houd ervan! Ik kan van mezelf zeggen dat ik redelijk wat feitjes en weetjes kan opnoemen, al zijn het meestal wel onzinnige dingen als; een kolibrie kan achteruit vliegen, dat mensen en honden de enige 'dier'soorten zijn met een prostaat, dat het op de planeet Jupiter diamanten regent, melk van een nijlpaard roze is, etc. Ik vond het leuk om op zoek te gaan naar feitjes en weetjes over lichaamstaal. Het was erg interessant en leerzaam. Want dit zijn, als je het mij vraagt, algemene dingen die handig kunnen zijn in het dagelijks leven. Ik heb er in ieder geval zeker iets van geleerd. Ik ben benieuwd of jij er ook nog iets van kan leren.

    Hoe weet je dat hij je leuk vindt?
    • Zijn voeten staan richting jou als je bij hem in de buurt staat/zit.
    • Als hij naar jou toe leunt en niet wegtrekt als jullie lichaam tegen elkaar komt.
    • Hij kijkt naar jou en kijkt snel weg als jij hem ziet staren.
    • Zijn pupillen worden groter als je met hem staat te praten.
    • Zijn schouders staan richting jou als jullie praten.

     Algemene leuke weetjes
    • Een persoon die aan het liegen is kan je betrappen als ze na het vertellen van de leugen naar links kijken.
    • Iemand die met de handen in de heupen staat, is niet goed gezind.
    • Kijkt iemand naar beneden, dan is deze persoon onzeker van zichzelf of droevig.
    • Kijkt iemand naar boven, dan heeft deze persoon zelfvertrouwen en is zeker van zichzelf.
    • Iemand die drie klopjes met de platte hand op iemand anders rug geeft, wil dit wijzen op macht.
    • Een stevige handdruk wijst op een dominante persoonlijkheid, ook als zijn/haar hand bovenaan ligt.




     Wist je dat?
     
    - Mensen meer dan 700.000 signalen kunnen afgeven?
    - Mensen meer dan 250.000 gezichtsuitdrukkingen kunnen aannemen?
    - Mensen meer dan 1.000 verschillende houdingen kunnen aannemen?
    - Het maar zeven seconde duurt om een mening over iemand te vormen bij een eerste ontmoeting?
    - Lichaamstaal voor 55 procent de effectiviteit van de communicatie bepaald?
    - Je pupillen vaak verraden wat je voelt?
    - Iemand die tijdens een gesprek zijn of haar gezicht aanraakt vaak liegt?



    Lichaamstaal: En haar betekenissen.

    We weten ondertussen dat lichaamstaal veel betekenissen kan hebben en dat het een manier van communiceren is. Lichaamstaal kan meer zeggen dan de woorden die je uitspreekt. Het kan anderen laten zien dat je bijvoorbeeld verdrietig, boos of juist enthousiast bent. Lichaamstaal kan veel vertellen over jezelf, hoe je als persoon bent. Nou hoeft natuurlijk niet elke vorm van lichaamstaal meteen iets te betekenen. Je kan ook op een bepaalde manier staan of zitten omdat je die houding prettig vindt. Maar vaak staat lichaamstaal in lijn met hoe je je voelt.

    Over het algemeen kunnen we wel plaatsen wat bepaalde handelingen in lichaamstaal betekenen, maar misschien kan ik je toch nog wijzer maken met handelingen waarvan je nog niet de betekenis weet. Hieronder staan 20 lichaamstekens beschreven met hun betekenis.

    1. Aanrakingen
    Wanneer iemand je aanraakt, kan dit betekenen dat ze zich op hun gemak voelen bij je. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in een arm om iemand heen slaan of een schouderklopje geven. Hoe dan ook, je kunt je er positief over voelen want iemand is graag bij je in de buurt.

    2. Gekruiste armen
    Gekruiste armen betekent dat iemand onbewust zichzelf verdedigt. Het hoeft niet altijd te betekenen dat iemand boos is, wat mensen wel vaak denken. Het kan ook zijn dat iemand zich niet zeker voelt of graag afstand houdt. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, misschien staat iemand wel zo omdat het een prettige houding is.

    3. Rusteloze handen en voeten
    Wanneer iemand veel beweegt met zijn handen of benen kan het zijn dat diegene ongeduldig, rusteloos, zenuwachtig of zelfs boos is. Het kan ook zo zijn dat iemand rusteloze benen syndroom heeft of gewoon heel nodig moet plassen!

    4. Borst vooruit steken
    Dit zie je vaak bij gorilla's, maar ook bij mensen. Het is een teken om te laten zien dat je sterk bent en wilt intimideren. Mannen doen dit vaak bij vrouwen wanneer ze een vrouw leuk vinden om te laten zien hoe stoer ze zijn. Vrouwen doen het ook, maar dan om te laten zien wat voor moois ze in de kuip hebben. Mannen doen het vaker om te intimideren en vrouwen om te verleiden.



    5. Spiegelen
    Wanneer je in gesprek bent met iemand en diegene spiegelt de houdingen die jij aanneemt, kan je er van uit gaan dat die persoon geïnteresseerd is in je en een verstandshouding wilt opbouwen.

    6. De stand van de ogen
    Je kunt veel zien aan iemand door alleen maar naar de ogen te kijken. Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.

    7. Hoe dichtbij staat iemand?
    Hoe dichter iemand bij je in de buurt komt staan, hoe meer die persoon zich op zijn of haar gemak voelt. Wanneer je dit graag wilt weten, kun je dus even dicht tegen iemand aan gaan staan. Loopt diegene weg of doet diegene een stap naar achter, dan is het duidelijk dat ze het niet fijn vinden als je zo dichtbij staat.

    8. Verrast
    Wanneer iemand verrast is schieten de wenkbrauwen omhoog en worden de ogen groot. Het kan ook zo zijn dat iemand is geschrokken. Aangezien er niet echt andere redenen zijn wanneer iemand dit doet, is het makkelijk te herkennen.

    9. Keel schrapen
    De keel schrapen kan meerdere betekenissen hebben. Mensen doen het vaak wanneer ze zenuwachtig zijn, het kan ook zijn dat iemand geirriteerd is en soms doen mensen het wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat iemand iets in zijn of haar keel heeft zitten of verkouden is.


    10. Gesloten ogen
    Gesloten ogen kan een teken zijn van irritatie, frustratie of ongeduld. Mensen gebruiken dit steeds vaker, let dus goed op wat het kan betekenen. Het kan laten zien dat iemand 'even tot 10 telt'. Mensen kunnen het ook doen op een sarcastische manier.

    11. Veel knipperen
    Wanneer iemand veel knippert met zijn of haar ogen, kan dit betekenen dat diegene angstig of nerveus is.

    12. Staren
    Staren kan een teken van dominantie zijn of juist dat je iemand aantrekkelijk vindt. Merk je zelf wel eens dat je gaat staren naar iemand die je leuk vindt? Het kan ook zijn dat je iets interessants ziet en aan het observeren bent.

    13. Omhoog kijken
    Wanneer je naar de tv kijkt, zie je vaak dat mensen die iets winnen of iets groots hebben gedaan omhoog kijken. Wanneer iemand dit doet, kan het ook zijn dat diegene gefrustreerd is of nadenkt, maar je ziet meestal wel aan de gezichtsuitdrukking wat de betekenis hiervan is.

    14. Hand op de wang
    Wanneer iemand zijn of haar hand tegen de wang aanhoudt, is de kans groot dat diegene hard aan het nadenken is over iets.

    15. In de ogen wrijven
    Als je in gesprek bent met iemand en diegene wrijft in zijn of haar ogen of knijpt in de brug van de neus, kan dit betekenen dat diegene het niet met je eens is of niet blij is met wat je net hebt gezegd. Kleine kinderen wrijven vaak in de ogen wanneer ze moe zijn. Volwassen nemen dit nog steeds over alleen dan vaak met de reden die ik net beschreef.

    16. Handen op de heupen
    Handen op de heupen kan een teken zijn dat iemand boos is een geen geduld meer heeft. Misschien kun je wel één van je ouders herinneren die dit vroeger wel is deed.

    17. Handen gebald tot vuisten
    Iedereen kent dit wel, je doet dit namelijk als je gefrustreerd en/of boos bent. Het kan een teken zijn dat iemand klaar is om op de vuist te gaan of zijn/haar geduld verliest. Oppassen dus!

    18. Om je heen kijken
    Wanneer je in gesprek met iemand bent, kan je snel te weten komen of diegene het gesprek interessant vindt. Wanneer degene met wie je praat veel om zich heen kijkt en het lijkt alsof diegene op zoek is naar iets, is er een grote kans dat hij/zij het gesprek niet erg interessant vindt.
    Ook zijn er nog wat algemene dingen bekend over de houding van het lichaam en de stand van het hoofd, dit zegt namelijk ook veel over hoe jij je voelt.

    19. Houding
     Je houding zegt veel over hoe je je voelt bij iemand. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, zullen een minder krachtige houding aannemen dan mensen die wel goed in hun vel zitten. Mensen die zich niet helemaal goed voelen zitten meer in elkaar gezakt met hangende schouders. Ze maken weinig oogcontact met de mensen om zich heen. Wanneer je een symmetrische houding aanneemt, betekent dit dat je respect en onderdanigheid toont. Bij deze houding zijn je armen en benen in een gelijke positie. Bij een asymmetrische houding heb je een wat meer ontspannen houding. Je zit dan bijvoorbeeld een beetje onderuitgezakt.
    Je kunt je tijdens een gesprek toekeren of afkeren van iemand. Wanneer je je toekeert betekent dit dat je interesse toont in iemand en belangstelling hebt voor wat diegene vertelt. Wanneer mensen zich afkeren van elkaar betekent dit dat ze het niet interessant vinden, dat ze het niet met elkaar eens zijn of het gesprek van korte duur zal zijn.
    Je kunt tijdens een gesprek een gesloten of een open houding aannemen. Wanneer je een gesloten houding hebt voel je je niet zeker. Je kunt bijvoorbeeld je armen of benen gekruist hebben. Het is echter niet altijd zo dat je je onzeker voelt wanneer je je armen of benen gekruist hebt. Het kan namelijk ook zijn dat het gemakkelijker is om op die manier te staan of te zitten. Bij een open houding laat je zien dat je op je gemak bent.

    20. Hoofd
    De stand van je hoofd is een manier van communiceren. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar als je hoofd op een bepaalde manier staat, breng je onbewust een boodschap over. Wanneer je hoofd rechtop staat, straalt dit zelfverzekerdheid en eerlijkheid uit. Wanneer je je hoofd tijdens een gesprek kantelt, laat het zien dat je geïnteresseerd bent in wat de ander te vertellen heeft. Je hoofd voorover buigen laat zien dat je niet helemaal lekker in je vel zit of dat je onderdanig bent. Wanneer je je hoofd een beetje achterover laat vallen, dus dat je kin iets omhoog staat, komt dit minachtend over.




    Bron

    Lichaamstaal: Afgebeeld.

    Als je naar onderstaande afbeelding kijkt is het interessant als je óf de tekst weglaat, óf de afbeelding. Wanneer je alleen naar de afbeelding kijkt, weet je dan wat er bedoeld wordt, zonder uitleg? En wanneer je alleen naar de tekst kijkt, kan je je daar dan een lichaamshouding bij voorstellen. Ik vond het zelf erg lastig. En heel eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat nummer vier, van boven, betekent. Toilet..?




    Lichaamstaal: Hoe beheers je deze?

    In deze video legt Winston Scholsberg uit wat de kacht is van non-verbale communicatie en leer je hoe jij je lichaam- en gezichtsuitdrukkingen kan gebruiken om krachtig en zelfverzekerd non-verbaal te communiceren. Succes!


    Lichaamstaal: Bij vrouwen. Een heldere lijst voor mannen.





    'Vrouwen zijn beter in het lezen van lichaamstaal, overal ter wereld.' Ik ben niet een typ dat klakkeloos dingen overneemt als het aankomt op 'vrouwen zijn beter dan mannen', maar ik moet zeggen, en dan spreek ik mede uit eigen ervaring, dat ik het hier wel mee eens ben. Wellicht heeft het ook te maken met onze emoties en gevoelens. Dat we daardoor beter signalen kunnen aanvoelen en deze daarmee kunnen aflezen en betere plaatsen. Anyway.. Ik ben geen wetenschapper, dit is hardop nadenken. Maar als het waar is wat Helen Fisher zegt en waar ik het in dit geval mee eens ben..

    Bij dezen, de duidelijke aanwijzingen in een helder lijstje, met betrekking tot lichaamstaal bij vrouwen:


    Hoofd:

    • Verwijde pupillen. Ze is zeer geïnteresseerd en gefocust op jou.
    • Rondkijken of druk om zich heen kijken. Als een vrouw continu om zich heen aan het kijken is denkt ze aan iets anders, is ze verveeld of wil ze eigenlijk weg. Geen goed teken voor de man en tijd om een dansje te doen.
    • Aan haar oren trekken. Besluiteloosheid of een mogelijke teleurstelling.
    • Over haar kin strijken. Dit betekent dat ze jou aan het evalueren is.
    • Nagels bijten. Dit betekent dat ze nerveus is. Als ze haar nagels doorslikt betekent dit waarschijnlijk een tekort aan calcium door het dieet wat ze aan het volgen is.
    • Knikken. Als een vrouw geregeld knikt tijdens jouw verhaal geeft het aan dat ze luistert en betrokken is. Is ze teveel aan het knikken, dan kan ze zich vervelen of haar interesse verloren zijn.
    • Veel knipperen met haar ogen. Een vrouw die veel met haar ogen knippert is zeer geïnteresseerd en is jou aan het taxeren.
    • Direct aankijken. Wanneer een vrouw je recht in de ogen aankijkt zal dit waarschijnlijk impliceren dat ze zelfverzekerd is.
    • Blozende wangen. Ze vindt je interessant of ze is heel verlegen met de situatie.
    • Lang staren naar jouw mond. Als je dit opmerkt wil een vrouw hoogstwaarschijnlijk met je zoenen.
    • Het haar gladstrijken. Een vrouw die haar haren gladstrijkt weet dat ze aantrekkelijk is en doet dit [onbewust] om de man te verleiden.


    Lichaam:
    • Spiegelen lichaamstaal. Wanneer een vrouw jouw lichaamstaal [onbewust] kopieert, zal dit meestal een goed teken zijn. Bijvoorbeeld het naar voren toe leunen, aan je haar zitten, benen over elkaar doen, gebaren etc. Doet ze jou na, dan is de kans dat ze geïnteresseerd is groot.
    • Ingezakte houding. Duidt op verveling en een laag zelfvertrouwen.
    • Open houding direct naar jou gericht. Dit betekent interesse en aandacht voor jou.




    Armen en handen:
    • Armen open. Ze stelt zich voor je open en toont mogelijk haar kwetsbaarheid. Een manier om te laten zien dat je toegankelijk en oprecht bent. Helemaal in combinatie met open handpalmen.
    • Handpalmen naar boven of handpalmen op de borst. Ze stelt zich open en eerlijk op.
    • Wijzen met haar vinger. Duidt op agressie of ze is heel stellig in wat ze vindt.
    • Handen gesloten of vuisten gebald. Dit duidt op een gesloten hart en woede die wordt weggestopt.
    • Armen over elkaar. Deze vrouw staat onbewust niet open voor de situatie of het gesprek en stelt zich defensief op. Het kan ook zijn dat ze het koud heeft.
    • Tikkende en drummende vingers. Ze is ongeduldig of een drummer in het dagelijks leven.
    • Met haar vingers door haar haar gaan. Dit duidt op frustratie of op het feit dat ze zichzelf aantrekkelijk vindt.
    • Met één hand over haar benen strijken. Ze voelt zich tot je aangetrokken.
    • Met twee handen over haar benen strijken. Ze voelt zich enorm tot je aangetrokken of staat op het punt om te vertrekken.




    Benen en voeten:
    • Schudden met haar benen. Ze wordt gestimuleerd door wat je zegt of ze moet naar het toilet.
    • Kanteling van de heupen. Een krachtige flirt-tool en duidt op aantrekkingskracht.


    Let terwijl je haar lichaamstaal leest op de volgende punten tijdens het gesprek:

    1. Luister actief naar haar. Vrouwen vinden het belangrijk dat mannen actief luisteren. Vrouwen zijn gevoelsmensen en willen graag met de man op één lijn liggen. Dat doen ze door verhalen te vertellen om zo te kijken of er een natuurlijke chemie is. Luister daarom goed naar haar verhaal, stel inhoudelijke vragen en denk mee.


    2. Houd het luchtig. In de beginfase is het belangrijk om de gesprekken en de situatie luchtig te houden. Ga niet klagen of persoonlijke dilemma’s op tafel gooien. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet in een goed gesprek mag belanden, maar zorg dat de sfeer prettig blijft. Bovendien is het belangrijk om vertrouwen bij de ander te winnen. Dit kun je doen door haar lichaamsruimte te geven door niet te dicht op haar te gaan staan of te dicht tegen haar aan te gaan zitten.

    3. Wees subtiel dominant. Vrouwen vinden het fantastisch dat een man lief, zorgzaam en een luisterend oor is, maar uiteindelijk moet een man ook wel de man blijven. Dus zorg dat jij de broek aan hebt, maak beslissingen in geval van twijfel en toon zelfvertrouwen.

    4. Zorg voor spanning. Wanneer je met een vrouw op date gaat is het prettig als er gelijk een ontspannen sfeer is, maar dit moet niet ten koste gaan van de natuurlijke spanning. Zorg dat er niet gelijk een broer-zus relatie ontstaat door haar zo op haar gemak te stellen dat de spanning direct wegebt. Blijf een beetje mysterieus, blijf haar lichaamstaal lezen en lok haar een beetje uit de tent. Wedden dat ze hapt?!

    Bron: Lijstjes.info

    Lichaamstaal: Vindt zij jou leuk?





    Mannen en vrouwen. Het lijken twee verschillende wezens van totaal verschillende werelden. We voelen ons aangetrokken tot elkaar, maar zijn niet altijd in staat om goed met elkaar te communiceren of signalen op de juiste manier op te pakken. Met al die verwarring wordt het natuurlijk een stuk moeilijker om te zien of merken wanneer een vrouw je leuk vindt. Als je goed let op de lichaamstaal van een vrouw, haar gedrag, wat ze zegt en let op haar vrienden/vriendinnen, zou je erachter kunnen komen of ze interesse in je heeft. Maar hoe? En waar moet je dan op letten?

    Hieronder vind je de antwoorden op deze prangende vragen:

    Ze speelt met haar haar
    Wanneer een meisje je leuk vindt, laat ze dat onder andere merken door haar lichaamstaal. Ze kan bijvoorbeeld met haar haar spelen door haar handen door het haar te halen, het haar over haar schouder te gooien of met een pluk om haar vingers draaien wanneer ze in je buurt is. Dit is een duidelijk signaal dat ze met je aan het flirten is.

    Ze gebruikt haar lippen
    Vrouwen gebruiken naast het spelen met het haar ook hun lippen om een man te verleiden. Het bijten of likken aan de lippen, lippenstift opdoen, langzaam eten of drinken terwijl ze bij je is zijn allemaal gebruikelijke signalen dat ze je leuk vindt.

    Haar lichaam is naar jou gericht
    Let ook op haar houding. Gaat ze met haar lichaam naar jouw toe zitten? Merk je dat haar voeten jouw kant op wijzen wanneer ze met haar knieën over elkaar zit? Kantelt ze haar hoofd als ze naar je kijkt of met je praat? Gaat ze blozen of kijkt ze verlegen weg wanneer je met haar praat? Is ze constant aan het glimlachen naar je en staart ze opvallend vaak met een intense blik naar je zonder dat er een reden voor is? Kun je hier met ja op beantwoorden dan kun je erop rekenen dat ze interesse in je heeft!



    Ze doet je na/spiegelen
    Merk je dat wanneer jij drinkt, zij ook meteen een slok pakt? Gebruikt ze in haar verhalen ineens (stop)woorden die jij normaal vaak gebruikt? Dan is ze jouw lichaamshouding en taalgebruik gaan kopiëren. Ook kan ze ineens gaan zeggen dat ze iets leuk vindt omdat ze weet dat jij dat leuk vindt. Weet je bijvoorbeeld dat zij horrorfilms verschrikkelijk vindt, maar zegt ze nu ineens dat ze daar wel graag naar kijkt? Dan probeert ze indruk op je te maken. Wanneer je merkt dat ze het vaker eens is met je dan normaal vindt ze je zeker leuk!

    Ze raakt je veel meer aan dan normaal
    Merk je dat een meisje graag op je leunt, op je schoot gaat zitten, je haar wil aanraken, je vaker wil knuffelen of met je wil stoeien, dan vindt ze je echt heel leuk. Let wel op dat ze dit alleen bij jou doet. Sommige meisjes houden ervan om met iedereen te knuffelen en dan hoeft het niet te betekenen dat ze jou leuk vindt. Het belangrijkste is dus om te kijken naar het verschil tussen hoe ze jou en andere jongens behandelt.

    Ze toont interesse
    Ze wil alles van je weten. Ze vraagt naar je werk, studie, vrienden, familie, hobby’s. Soms wil ze meedoen aan activiteiten die jij graag doet zoals het volgen van een skate-les omdat jij graag skate. Het kan zijn dat ze vragen gaat stellen over je vorige relaties, of of je iemand op het oog hebt. Ze hoopt natuurlijk dat jij zegt dat jij haar leuk vindt.

    Ze lacht om je grapjes
    Wanneer jij dingen vertelt aan haar zie je dat ze vaak lacht en als je een grapje vertelt lacht ze altijd, ook al was het een verschrikkelijk slechte grap. Is zij de enige ter wereld die om jouw flauwe grappen lacht? Dan heeft ze óf een slecht gevoel voor humor, óf ze vindt je echt helemaal geweldig! Of misschien wel allebei.

    Ze wil zoveel mogelijk bij je zijn
    Je ziet haar ineens overal opduiken. Ze wil altijd naast je gaan zitten of bij je in de buurt zijn en ze is constant met je aan het bellen of sms’jes aan het sturen over wat ze heeft gedaan. Ze stelt vragen waarop ze het antwoord al weet puur zodat jij haar kan helpen en ze weer contact met je heeft. Ook kan ze ineens activiteiten verzetten in haar schema of rooster, zodat ze beter kan inplannen wanneer ze je weer ontmoet. Als je merkt dat je een gesprek wil beëindigen probeert ze het wat langer te rekken. Ze wil gewoon zoveel mogelijk contact met je hebben en heeft het liefst dat je haar vraagt om een keer wat leuks te gaan doen. Ze vraagt om je telefoonnummer, Hyves of msn. Merk je dat ze nooit tijd heeft om wat met je af te spreken en keer op keer vaag blijft doen over een datum dan is ze helaas niet in je geïnteresseerd. Sommige vrouwen vinden het moeilijk direct te zijn tegen een man en blijven daarom een afspraak uitstellen.

    Ze geeft complimenten
    Ze bewondert je en maakt opmerkingen over je mooie auto, kleding of kapsel of een prestatie die je hebt geleverd.

    Vrienden

    Ze introduceert je bij haar vrienden. Het kan ook zijn dat ze een vriendin naar jou stuurt om voor haar "Hoi." te zeggen. Als je langsloopt langs haar groepje merk je dat zij en haar vriendinnen aan het giechelen zijn. Dan weet je dat zij aan haar vriendinnen heeft verteld dat ze je leuk vindt. Misschien gaat ze zelf ook meer open worden naar jouw vrienden toe en doet ze haar best om door hen aardig gevonden te worden. Het kan ook zijn dat zij of haar vriendinnen meer informatie over je proberen te krijgen door met je vrienden te praten.

    Ze wordt jaloers
    Wanneer jij het met haar over een ander meisje hebt, kun je merken dat zij dat andere meisje niet moet. Ben je met een ander meisje aan het praten en zie je haar vanuit een ooghoek boos naar haar kijken? Dan weet je dat je haar jaloers hebt gemaakt. Het kan zijn dat ze zich ineens anders gaat gedragen door bijvoorbeeld je nu te gaan negeren. Jaloezie is een zeer goed teken. Ze wil natuurlijk dat zij degene is die jij leuk vindt.

    Ze is zorgzaam
    Ze biedt je aan met allerlei dingen te helpen. Wanneer ze ziet dat je geen jas bij je hebt vraagt ze of je het niet koud hebt en leent ze een vest. Wanneer je in je vinger hebt gesneden verzorgt ze je zoals een verpleegster zou doen. Ze vraagt vaak hoe het nu met je gaat en of er misschien iets is waarmee ze je kan helpen.

    Lichaamstaal: Pay attention.

    Nu hebben vrouwen het misschien eerder door wanneer er bepaalde signalen worden afgegeven door, wie dan ook, maar ook voor de mannen; let goed op. Ze zeggen ook wel eens: 'Actions speak louder than words', dit kan ook gelden voor lichaamstaal als in de 'actions' en de woorden, als in 'words'. Hoe vaak heb je iemand horen zeggen dat alles goed gaat, maar heel zijn of haar houding straalt uit dat het niet zo is. Zulke mensen hebben het nodig om gevraagd te worden 'hoe het gaat', want uit zichzelf zullen ze het niet zeggen.


    Lichaamstaal: Mannen verleiden.



    Sommige mensen zijn rampzalig in het verleiden van mannen, anderen zijn geboren jagers. Wanneer je een man wilt verleiden, kun je deze uitspraak het beste in je achterhoofd houden: Spreken is zilver, zwijgen is goud. Geloof me, na een aantal keer naast de pot gepiest te hebben, weet ik dat dit de gouden regel is. Een man verleiden doe je namelijk het beste door middel van je lichaamstaal. Mannen begrijpen niet altijd de boodschap die je wilt overbrengen, ook mijn eigen man niet. En niets is meer frustrerend dan dat. Maar..lichaamstaal is een boodschap die meestal wel duidelijk overkomt bij het mannelijke geslacht. Je hebt natuurlijk uitzonderingen, zoals de man die erg onzeker is. Bij dit type man moet je net wat meer moeite doen. Dus, kom op, zet je beste beentje voor, kin omhoog, borst vooruit en gaan met die banaan!

    Begin met je gevoel
    Als je je verleidelijk voelt, straal je dat ook uit. Iemand verleiden kan op verschillende manieren. Al is normaal gesproken sexappeal het meest toepasselijk wanneer je iemand verleid. Maar ook als je dit niet hebt, geen paniek! Ik ben zelf (ook) een uitzondering. Ik probeer namelijk vaak de sexy verleidelijke variant bij mijn vriend over te brengen, maar dan lacht hij me hard uit. Voel ik me daardoor minder sexy? Nee hoor, in plaats van dat hij dit aantrekkelijk vindt op een sexy manier, laat ik hem lachen om mij en met mij. Ik heb hem daardoor gewoon op een andere manier verleid.

    Dan nu je houding
    Om een man met je lichaamstaal te verleiden, moet je een zelfverzekerde houding hebben. Hoe versterk je het overkomen van een zelfverzekerde houding? Bekken vooruit, trek je buik een beetje in, rug recht, schouders naar achteren, borst naar voren en kin omhoog. Ga hierin niet overdrijven, want dan kom je arrogant over. Let op de vuistregel; Less is more! Want heel eerlijk.. Arrogante mensen, daar houden mannen niet zo van.

    Je lichaamstaal terwijl je zit
    Ga je bijvoorbeeld uiteten, kun je je verleidelijke boodschap op verschillende manieren overbrengen. Ga natuurlijk niet overdreven je lippen aflikken of een aardbei half afzuigen. Zorg dat je recht zit, steun een beetje op je kin,op een of twee vingers en tuit je lippen een heel klein beetje. Geen duckface! Net genoeg dat je lippen in het midden een klein beetje van elkaar gaan. Deze manier is nu hartstikke hip, celebrities doen het ook op foto’s. Je Instagram zal er vol mee staan! Buig een beetje naar je dinnerdate toe en speel bijvoorbeeld met je ketting. Op deze manier verleid je de man terwijl je ook laat merken dat je geïnteresseerd bent in zijn verhaal.

    Je lichaamstaal terwijl je staat
    Neem de houding aan die ik je al eerder in deze blog heb verteld. Zet je verleidelijke, maar subtiele blik in en laat je heupen het werk doen wanneer je loopt. Ook hier niet TE, want anders lijk je op een eend. Als je een hand in je zij plaatst of op je heup legt, kan dat heel verleidelijk zijn. Let alleen wel goed op dat je niet bazig overkomt door met de rest van je lichaam een defensieve houding aan te nemen. Op een subtiele manier, laat je zien dat je zelfverzekerd ben en daag je de man uit om hierop te reageren.
    Een aanraking tijdens het verleiden kan, maar ook hier geldt weer dat je je in moet houden en hem niet meteen moet bespringen. Zorg dat je aanraking zacht en vluchtig is. Je kunt hem op zijn schouder, bovenarm of zelfs in zijn zij aanraken. Zorg wel dat het in jullie gesprek past anders is het nogal awkward.

    Mocht je wat voorbeelden willen zien, kijk vooral naar romantische films!

    Lichaamstaal: Vindt hij je leuk?

    Zoals ik al eerder aangaf in de blog ‘Lichaamstaal Vindt zij je leuk’ verschillen mannen en vrouwen behoorlijk van elkaar. Niet alleen lichamelijk, maar ook qua denken en doen. Maar wat nou als jij degene bent die een leuke man ontmoet? De lichaamstaal van mannen is vaak net wat duidelijker voor vrouwen dan lichaamstaal van vrouwen voor mannen. Heb je je verleidingskunsten goed toegepast vanuit de blog ‘Lichaamstaal Mannen verleiden?’. Het is de kunst om de lichaamstaal van mannen goed te lezen en te interpreteren. Hieronder een aantal voorbeelden waardoor je kunt zien of je inzet heeft gewerkt en misschien wel wordt beloond.

    1. Hij trekt even zijn wenkbrauwen op
    Als we iemand zien die we leuk vinden, trekken we heel even onze wenkbrauwen op. Als de ander ons ook leuk vindt, doet die hetzelfde. het gaat vanzelf nog voordat je er erg in hebt. Dit gebeurt bij iedereen, ongeacht leeftijd. Je kunt het makkelijk missen omdat het zo snel gaat maar het is een betrouwbaar signaal.

    2. Zijn lippen wijken iets vaneen
    Als hij je leuk vindt, zullen zijn lippen een moment iets van elkaar wijken als je elkaar voor het eerst aankijkt.

    3. Hij strijkt zijn haar, das of revers glad
    Dat kennen we allemaal. Het is hetzelfde als wanneer vrouwen iets dergelijks doen. Het betekent “Ik wil er goed uitzien voor jou”.

    4. Hij heeft een open blik
    Zijn wenkbrauwen blijven licht opgetrokken als jullie praten waardoor hij een open blik heeft. Een beetje verbaasde, spottende uitdrukking betekent dat hij je heel erg leuk vindt. Mannen die naar je kijken met ontspannen wenkbrauwen en rustige ogen, zijn niet op die manier in je geïnteresseerd.

    5. Hij trekt zijn sokken op
    Als een man in jouw bijzijn zijn sokken optrekt of controleert of ze goed zitten, kun je er zeker van zijn dat hij je leuk vindt en er daarom zo goed mogelijk uit wil zien.

    6. Hij spant zijn spieren aan
    Nog een manier waarmee de lichaamstaal van mannen duidelijk maakt dat hij geïnteresseerd is: een man die een leuke vrouw ziet, spant automatisch zijn spieren aan. Zijn buikspieren maar ook die van de rest van zijn lichaam. Als je in gesprek bent, zal hij ook recht voor je gaan staan en iets voorover leunen om dichterbij te zijn.

    7. Hij speelt met zijn knopen
    Hij speelt met de knopen van zijn jasje. Doet ze open en dicht. Door ze steeds weer open te doen, wil hij laten zien dat hij er goed uitziet. Hij zal het vervolgens open laten en zijn handen in zijn broekzakken steken. Als hij zijn jasje helemaal uit doet, ziet hij zichzelf al met je in bed.

    8. Hij raakt zijn gezicht vaak aan
    Hij raakt zijn gezicht vaak aan als hij naar je kijkt. Als hij geïnteresseerd is, strijkt hij met de achterkant van zijn vingers over zijn wang, raakt zijn oren aan of wrijft over zijn kin.

    9. Hij speelt met zijn glas
    Hij draait met zijn glas of een ander rond voorwerp. Waarom? het herinnert hem aan je borsten: zijn lichaam verraad wat er in zijn onderbewustzijn omgaat.

    10. Hij schuift naar je toe
    Hij gaat meer naar voren op zijn stoel zitten om dichterbij te zijn en als hij zijn benen over elkaar slaat, zal het bovenste been in jouw richting wijzen.

    10 signalen van de lichaamstaal van mannen dat hij zich tot je aangetrokken voelt. Dat wil nog lang niet zeggen dat hij een relatie met je wil. De eerste oog opslag en eerste indruk zeggen mannen het meest. Mannen voelen zich in eerste instantie lichamelijk aangetrokken tot een vrouw. Om uiteindelijk een relatie met iemand te krijgen is natuurlijk meer voor nodig.

    Lichaamstaal: Attractive, so I will stare.



    Wie heeft het niet gedaan, gestaard naar een mooie man of aantrekkelijke vrouw. Ik denk dat we hier allemaal wel schuldig aan zijn. Heerlijk.


    Lichaamstaal: Do’s and dont’s in het buitenland.










    Zlanden, zoveel talen.
    Het is begrijpelijk dat niet iedereen alle talen spreekt. Maar dan heb je natuurlijk de taal die iedereen spreekt. Althans.. dat denk je. Want ook lichaamstaal is anders op te vatten, in verschillende landen, over de wereld. Wat voor jou een dagelijkse normale handeling is, zoals bijvoorbeeld je duim opsteken wanneer iets goed is, kan ergens anders opgevat worden als een enorme belediging.

    Mijn vriend is de inspiratiebron voor deze blog. Buiten dat hij half Italiaans is, moet hij moet vaak reizen voor zijn werk en is al verschillende keren teruggekomen met bijzondere verhalen waar zijn lichaamstaal, of juist die van een ander, verkeerd begrepen werd. Deze blog is niet alleen een leermoment voor hem, maar hopelijk ook voor jou. Vandaag neem ik je dus mee naar het buitenland, waar lichaamstaal niets lijkt op wat wij gewend zijn als Nederlanders.

    1. Italië: duwen en trekken is niet onbeschoft

    De bevolking van Italië is heel emotioneel demonstratief, dus je kunt wel verwachten dat er veel op de wangen gekust wordt tussen kennissen. Ook langdurige handdrukken en innige omhelzingen tussen mannen zijn normaal. Italiaanse mannen lopen, evenals de vrouwen, gearmd. Op drukke plekken wordt duwen en trekken niet als onbeschoft beschouwd, raak daar dus niet beledigd door. De Italiaanse woordenschat van de lichaamstaal is heel uitgebreid, maar de volgende zes kunnen van nut zijn om te kennen tijdens je reis:
    - Je wijs- en middelvinger opsteken, terwijl de rest van je vingers gebogen zijn, betekent: 'Wat wil je?'
    - Een vuist tegen je kin aan houden, betekent: 'Wie geeft daar nou verdomme iets om?'
    - Op je duim bijten, betekent: 'Loop naar de hel!'
    - Op je wijsvinger bijten, betekent dat je de ander als een schande beschouwt
    - Met je wijsvinger in je wang prikken, betekent dat het eten heerlijk is
    - Met beide handen langs je dijen vegen, betekent: 'Je breekt mijn ballen!'

    2. Rusland: schud geen handen over een drempel
    Als je in Rusland bent, kun je beter eerst zorgen dat je goed en wel binnen bent voordat je je voorstelt. Handen schudden over een drempel wordt daar namelijk als een teken van pech gezien. Een interessant aspect hiervan is dat sommige pizzabezorgers weigeren om een transactie uit te voeren over de drempel. Je moet dan even naar buiten stappen of hem uitnodigen om een stapje naar binnen te zetten.

    3. Frankrijk: denk aan je tafelmanieren

    Zoals je wel kunt verwachten in een land dat op de proppen kwam met het woord etiquette, is het gemakkelijk voor buitenlanders om een slippertje te maken in Frankrijk. Vooral aan de eettafel nemen deze kansen drastisch toe. Om te voorkomen dat je iemand beledigt, houd je dan ook tijdens het eten je handen boven tafel en niet in je schoot. Breek je broodje in stukjes in plaats van het hele ding in je strot te duwen, maar behalve dat kun je beter voorkomen om met je handen te eten. Schil je fruit dus met een mesje en eet netjes met een vork.

    4. Verenigd Koninkrijk: bestel bier met je handpalm van je af
    Steek niet je wijs- en middelvinger gelijktijdig omhoog, met de palm van je hand naar je toe, in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent daar hetzelfde als iemand je middelvinger laten zien. Bestel in een bar dus niet twee biertjes op deze manier, maar doe dit met je handpalm van je af gericht. Dit staat voor het vredesteken en wordt niet als beledigend ervaren.

    5. Marokko: raak je hart aan
    Marokkaanse begroetingen kunnen wel tien minuten duren. Schud met je rechterhand en raak dan met je hand je hart aan om aan te geven dat de ontmoeting je nauw aan het hart ligt. Goede vrienden begroeten elkaar in Marokko met maximaal vier luchtkusjes, begeleid door een stroom van goede wensen: 'Hoe is het met je? Alles goed met je? Ik hoop dat het goed gaat met je ouders? Baraka (zegeningen) op hen!'

    6. Nepal: stap niet over iemands benen

    Het is soms onvermijdelijk in drukke steegjes, met al die mensen die op de grond zitten, maar probeer in Nepal niet over iemands uitgestrekte benen te stappen. Dat is een teken van slechte manieren. Het is wel netjes om je eigen benen in te trekken als iemand je wil passeren. Pas ook op dat je niet op het kussen van een monnik stapt als je in of nabij een tempel loopt, zelfs als er niemand op zit. En als je echt wilt integreren, moet je met de klok mee rond Stoepa's - een boeddhistisch bouwwerk dat in heel Azië te vinden is - en Chortens, de Tibetaanse variant, lopen. Dit doe je om je devotie te tonen.

    7. Mexico: gooi geen geld op de toonbank
    Het geld achteloos op de toonbank gooien, is in Mexico not done. Plaats het geld of je creditcard direct in de hand van degene bij wie je afrekent. Dit geldt zowel in cafés en restaurants als in hotels en winkels. Je geld op de toonbank achterlaten, kan worden geïnterpreteerd als een teken dat je die persoon niet genoeg respecteert om contact met hem te hebben.

    8. Fiji: geef een liefdevolle handdruk
    Handen schudden is in Fiji in de negentiende eeuw ingevoerd door de Tonga, de oorspronkelijke bewoners, en het werd al snel een gevestigde gewoonte. Een liefdevolle handdruk kan in Fiji erg lang duren en kan zich zelfs gedurende een heel gesprek voortslepen.

     9. Nieuw-Zeeland: doe de hongi

    De traditionele groet van de Nieuw-Zeelandse Maori is het gelijktijdig tegen elkaar aandrukken van de neus en het voorhoofd, bekend als de hongi. De directe vertaling van het woord is geur of snuiven, maar de suggestieve beschrijving is het uitwisselen van de ha, de adem van het leven. Dergelijke begroetingen zijn gebruikelijk op de marae, de open ruimte aan de voorkant van een Maori ontmoetingshuis, zoals een kerkgebouw, waar bezoekers worden verwelkomd. Tegenwoordig vindt de hongi gelijktijdig plaats met een handdruk.

    10. Japan: maak een buiging en was je voordat je gaat zwemmen

    De meest voorkomende groet in Japan is de buiging. De timing, houding en beweging daarvan moet oprechtheid, respect en hoffelijkheid weerspiegelen. Een mooie buiging wordt vaak vergeleken met een rijpe rijststengel die zwaait in de wind. Hoe ouder de persoon die voor je staat is, hoe dieper het hoofd gebogen moet worden. Een verkeerde buiging verwijst naar een gebrek aan onderwijs en volwassenheid. Als je een buitenlander bent en bang bent dat je dit ritueel niet naar de juiste verwachten zult voldoen, volstaat een vriendelijk knikje ook.
    Als je gaat zwemmen in de Japanse baden – ook wel onsen genoemd – moet je je eerst wassen voordat je het water in gaat. Als je dit niet doet, wordt het water als vervuild beschouwd - het is een soort equivalent van plassen in het zwembad. Gebruik ook een washandje om je privédelen zo goed mogelijk te bedekken bij het wassen.

    11. India: geef een compliment met je lichaamIn India kun je alleen al met lichaamstaal een enorm compliment aan iemand geven. Als iemand naar je toe komt met zijn tong tussen zijn tanden en de lucht rondom je hoofd met zijn handen verzamelt, zodat het lijkt alsof hij het naar zijn persoonlijke ruimte probeert te trekken, betekent dat dat hij je ondraaglijk mooi of buitengewoon intelligent vindt.

    12. Azië: let op je voeten en raak geen hoofden aan

    In vrijwel heel Azië worden de voeten als onrein beschouwd. Doe je best om het aanraken van een onderdeel van iemands lichaam met je voet of schoenen te vermijden. Als het toch gebeurt, verontschuldig jezelf dan onmiddellijk door je hand op de arm van die persoon te leggen en vervolgens je eigen hoofd aan te raken. Met de zolen van je voeten naar iemand wijzen, wordt in Azië ook als beledigend gezien. Leg je voeten dus niet achteloos op stoelen of tafels als je zit en denk goed aan hoe je jezelf plaatst als je op de grond gaat zitten.
    Ook kun je in Azië beter geen mensen op hun hoofd aanraken of door het haar woelen. Het hoofd wordt daar namelijk spiritueel gezien als het hoogste deel van het lichaam. Een variant op dit taboe is dat je ook niet mag zitten op kussens die bedoeld zijn als hoofdsteunen.

    13. Latijns-Amerika: maak de grenzen van je persoonlijke ruimte kleiner
    De grenzen van je persoonlijke ruimte zijn in elk land verschillend, maar in Latijns-Amerika zijn ze kleiner dan in de Angelsaksische landen. Schrik dus niet als iemand heel dichtbij komt staan als jullie aan het praten zijn en een terloopse aanraking van de arm of schouder tijdens het gesprek is ook niet ongewoon. Goede vrienden zullen elkaar doorgaans begroeten met een kus of knuffel en het is heel normaal als mensen van hetzelfde geslacht arm in arm over straat lopen.

    14. Midden-Oosten: steek niet je duim op en gebruik altijd je rechterhandVoordat je je duim omhoog zwaait om aan te geven dat iets goed is of om een lift te krijgen wees dan gewaarschuwd dat je hier een grote fout mee kunt begaan. In sommige delen van het Midden-Oosten kun je dan net zo goed je middelvinger opsteken. Hetzelfde geldt voor Nigeriaen delen van Zuid-Amerika. Als je in een Duitse bar zit, kunnen ze denken dat je één drankje wilt bestellen. Dat is nog niet zo verschrikkelijk, tenzij je liever twee drankjes had willen hebben.
    Als je aan het eten bent, is het in het Midden-Oosten geen probleem als je dat met je hand doet, zolang het maar de juiste is. De linkerhand wordt namelijk als onrein beschouwd, omdat die wordt gebruikt bij het toiletbezoek - om dus, grof gezegd, je kont mee af te vegen. Je aan deze gewoonte houden is vooral belangrijk bij gemeenschappelijke diners, waar veel handen in contact komen met het gedeelde voedsel, maar het is ook belangrijk bij het schudden van handen of het geven en ontvangen van geschenken.

    15. Internationaal: blijf lachen

    De ultieme beau geste is er één die in elk land op aarde wordt gebruikt. Hoewel het in sommige culturen onder bepaalde omstandigheden een negatieve bijbetekenis kan hebben, wordt het zelden verkeerd begrepen en kan het in vele situaties worden gebruikt. Het brengt een scala aan positieve emoties met zich mee en is als zodanig de grote bruggenbouwer tussen de volkeren in de wereld. Het betreft alleen de ogen en de mond en kost slechts een minimale inspanning, en is vooral nuttig in benarde situaties. Het is zo krachtig dat er endorfines in het lichaam vrijkomen die een gevoel van euforie genereren. Jawel, we hebben het hier over de alom bekende glimlach.

     

    Lichaamstaal: Do’s and don’t bij solliciteren. Deel 2

    Er valt hartstikke veel te vertellen over do's and dont's bij het solliciteren, de beste tips heb ik voor je op een rijtje gezet. Hierbij een vervolg op het eerste deel van 'Lichaamstaal: Do's and don't bij solliciteren. Deel 1.'
    
    De eerste indruk wordt binnen een paar seconden gevormd. Hoe kun je deze positief beïnvloeden tijdens een sollicitatiegesprek?


    Er is veel te zeggen over de do's en don'ts van een goede eerste indruk. Ik heb eerder ook al een aantal tips gegeven over hoe je je houding kunt verbeteren tijdens bepaalde (belangrijke) gesprekken. Veel managers beweren dat ze binnen negentig seconden al weten of ze iemand willen aannemen.


    Een aantal tips:
    • Maak altijd oogcontact met degene waarmee je het gesprek hebt.
    • Geef geen slappe, maar een ferme handdruk. Niet TE!
    • Glimlach.
    • Speel niet te veel met je handen. Hierdoor kom je nerveus over.
    • Ga niet met je armen over elkaar zitten.


     Video: Do's and don't bij het solliciteren
     
    Infographic

     

     

    Lichaamstaal: Do’s and don’t bij solliciteren. Deel 1


    
     
    Zes maanden geleden ging ik op sollicitatiegesprek. Een goed uitziende, welbespraakte vrouw kwam mij in de ontvangsthal ophalen, om mij vervolgens te interviewen tijdens het sollicitatiegesprek. Meestal kan ik mensen wel redelijk goed inschatten, lezen en pijlen, maar bij haar..geen pijl op te trekken. Ik wist niet wat me overkwam. Ik werd er nerveus en zenuwachtig van. Ik dacht dat ik onzin aan het uitkramen was, antwoordde erg onzeker op sommige vragen, viel vaak in de herhaling en dacht uiteindelijk, na het gesprek, dat ik niet aangenomen zou worden. Ik had me beter voor moeten bereiden. Stom, stom stom! Ik kon mezelf wel voor de kop schieten. Ze belde diezelfde avond nog terug om mij het nieuws te vertellen dat ik was aangenomen en dat ik twee dagen later kon starten. Fjuw, gelukkig! Ik was natuurlijk harstikke blij, maar aan de andere kant baalde ik toch nog van het gesprek dat we hadden gehad. De volgende keer toch wat beter voorbereiden. Dit was in ieder geval een goede les!

    Onderstaande tips helpen je tijdens het sollicitatiegesprek, maar een goede voorbereiding is ook belangrijk! Zorg dat je weet wat voor bedrijf het is, wat jouw toegevoegde waarde zal zijn en waarom je geinteresseerd bent in deze functie.


    Wél doen tijdens een sollicitatiegesprek.
    • Zet je telefoon uit - Dus níet op de trilstand, maar helemaal uit. De vliegtuigstand werkt ook prima!
    • Wees beleefd - Behandel iedereen die je tegenkomt correct, van het moment dat je aankomt totdat je weer weg gaat. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden.
    • Stel je netjes voor - Geef een ietwat stevige handdruk, zonder overdreven hard te knijpen. Dit geeft zelfvertrouwen weer en laat niet een handdruk na, maar ook een indruk.
    • Zit rechtop - Neem een actieve houding aan: rechtop, met ontspannen schouders.
    • Ontspan je lichaam - Blijf rustig tijdens het gesprek, probeer te ontspannen.
    • Praat rustig en duidelijk - Zorg ook voor wat rustmomenten bij het beantwoorden van vragen. Dit geeft je gesprekspartners de tijd om je antwoord te verwerken. Bovendien zal het jou tijd geven om na te denken en te anticiperen op het vervolg van het gesprek.
    • Maak oogcontact - Heb je je sollicitatiegesprek met meerdere personen? Wissel dan het contact af. Leg met alle personen oogcontact.
    • Let op je lichaamstaal - Je doet al snel je armen over elkaar bij een vraag waar je je ongemakkelijk over voelt. Dat staat defensief. Blijf ontspannen en professioneel.
    • Zeg bedankt - Bedank je gesprekspartners aan het einde van het gesprek voor hun tijd.


    Niet doen tijdens een sollicitatiegesprek.
    • Logisch natuurlijk: kom niet te laat - Mocht je vertraagd zijn, probeer dit dan op z’n minst even te laten weten. Lukt dit niet? Leg de schuld dan niet bij anderen. Bied netjes je excuses aan, zeg dat je het vervelend vindt en bedank de ander voor het wachten.
    • Ga niet als eerste zitten - Tenzij je gesprekspartner je uitnodigt om plaats te nemen.
    • Wees niet negatief - Kraak je vorige werkgever en collega’s niet af. Door anderen naar beneden te halen, kom jij niet sterker over. In tegendeel. Je haalt jezelf alleen maar meer naar beneden.
    • Wees niet arrogant - Tips voor verbetering kun je geven, maar doe dat zonder je negatief uit te laten over het werk van misschien wel je gesprekspartner.
    • Onderbreek de ander niet - Laat hem of haar uitpraten voor je antwoord geeft. Luister ook goed naar de ander zodat je eventueel delen van zijn/haar vraag kunt herhalen.
    • Begin niet met tutoyeren - Spreek je gesprekspartner aan met ‘u’, tenzij hij of zij anders aangeeft.
    • Kauw geen kauwgom - Een frisse adem is natuurlijk uitstekend, maar doe je kauwgom in de prullenbak voordat je het gebouw binnen gaat.


     

    Lichaamstaal; bij het presenteren.

    Presenteren, jezelf verkopen en hetgeen waar de presentatie over gaat. Presenteren is iets wat iedereen kan leren, het is alleen niet iets wat iedereen graag doet. Sommigen zijn geboren om te presenteren, anderen vinden het een erg lastige klus. Ikzelf vind presenteren ook erg lastig. Een aantal jaren geleden moest ik presenteren voor een redelijk grote groep, met een camera op mijn snuffert gericht. Mijn hart bonkte zowat uit mijn borstkas, ik had het gevoel dat ik vuurrood was, dat ik enorm snel praatte en er als een stijve hark bij stond. Ik dacht dat ik enorm had gefaald. De camera liet het tegenovergestelde zien, tot mijn grote verbazing. Ik was niet rood aangelopen, ik praatte rustig en ik gebruikte veel gebaren en lichaamsbewegingen.

    Een presentatie gaat niet alleen om de woorden en de inhoud, maar ook om de manier waarop je het overbrengt naar je publiek. Een goed ‘overall’ plaatje van de presentatie zorgt ervoor dat de presentatie ook daadwerkelijk bij het publiek blijft hangen.

    Als de presentatie op een eentonige manier wordt gegeven, zakt de concentratie van het publiek erg naar beneden. Ook verkrampte houdingen en onrustige bewegingen van een spreker, kunnen de concentratie van de luisteraar afleiden. Kennis van lichaamstaal helpt bij het neerzetten van een goede presentatie.




    Non-verbale communicatie

    Bij een presentatie die goed is voorbereid, zal de lichaamstaal tijdens de presentatie ook de belangstelling voor het onderwerp doen vergroten. Zeker wanneer je met je presentatie het publiek wilt overtuigen. De manier van presenteren is hierbij zeer bepalend voor de manier waarop de inhoud overkomt op het publiek.
    Door gebaren, lichaamsexpressie, gelaatsuitdrukking en toonhoogte geeft, ondersteunt of bekritiseert een spreker voortdurend hetgeen hij zegt. Bewust toegepaste pauzes behoren ook tot het non-verbale deel van het verhaal.

    Contact en interactie

    Tijdens een presentatie is het allereerst belangrijk om contact te maken met je publiek en met hen te interacteren. Dat betekent dat je niet alleen iets voordraagt, maar dat je werkelijk met je publiek communiceert. Je wisselt dus iets uit in plaats van dat je hen passief laat luisteren. Deze interactie kun je sturen door de keuze van plaats, het aannemen van een passende houding, een juiste afstemming van je bewegingen, een variërend stemvolume en een goede timing van aankijken en wegkijken. Expressieve mimiek en ondersteunende gebaren bevorderen het contact met de groep en verhogen de levendigheid van het verhaal.

    Het gebruik van ruimte

    Bij een grotere groep kun je beter vanuit een hogere positie spreken. Overigens is staan voor een grote groep altijd te prefereren boven zitten. Als je staat ben je goed te zien en het geeft je goede mogelijkheid tot bewegen en veranderen van positie. Een zittende spreker heeft sneller een slapend gehoor, want hij doet afstand van vrijwel alle mogelijkheden van inspirerende dynamiek.

    Vermijd barricades!

    Veel mensen verkiezen een tafel voor zich, omdat dit hen steun geeft. Je kunt tenslotte je handen ergens laten; je kunt iets vastpakken als ze gaan trillen. Vrije ruimte daarentegen duidt op openheid (eerlijkheid), dat is al een voordeel. Verder kun je in een vrije ruimte beter gebruik maken van gebaren en kun je makkelijker van plaats veranderen. Dit houdt de presentatie qua lichaamsbeweging levendiger.

    Ondersteunende gebaren

    Het is goed om tijdens je presentatie veel gebruik te maken van ondersteunende gebaren. Let er wel op welke gebaren je maakt. Het is bijvoorbeeld erg goed om je zinnen te ondersteunen met naar voren gerichte open handpalmen. Dit geeft eerlijkheid en oprechtheid weer. Een in de richting van het publiek prikkende wijsvinger daarentegen wordt vaak gevoeld als een beschuldiging (het beschuldigende vingertje).

    Gebaren aanpassen aan de afstand

    Bij het toespreken van een grote groep moeten je gebaren en bewegingen worden aangepast aan de grotere afstand. Je gebaren moeten nu groter en krachtiger worden gemaakt. Het maken van kleine handbewegingen moet je hier zien als fluisteren. Mensen die verder van je verwijderd zijn, kunnen ze niet goed waarnemen. Houd er rekening mee dat ook het effect van je mimiek wegvalt. Je zult dus meer ondersteunende armbewegingen moeten maken. Het is even wennen om zoveel gebaren te maken tijdens het toespreken van een groep. Het voelt wat onecht. Je kunt echter bij een grote groep nauwelijks te veel gebaren maken.

    Intonatie

    Je stem is ook een belangrijk non-verbaal hulpmiddel tijdens de presentatie. Je kunt er niet alleen de woorden mee uitspreken, maar met behulp van intonatie kun je accent en levendigheid in je verhaal brengen. Zorg bij het toespreken van een grote groep voor een microfoon. Dit bevordert niet alleen de verstaanbaarheid, maar geeft je ook de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van je intonatie. Zonder microfoon klinken de zinnen die met groot volume worden uitgesproken allemaal gelijk. Het is juist de afwisseling van volume en toonhoogte die de presentatie levendig houdt. Je kunt er iets mee accentueren of mee afzwakken. Met een microfoon kun je zelfs fluisteren over grote afstand en dit kan soms heel nuttig zijn in het spel om de menigte te bereiken en om de aandacht vast te houden.

    Oogcontact

    Tijdens een gesprek met iemand is oogcontact erg belangrijk. Het patroon van aankijken en wegkijken regelt onder andere het verloop van het gesprek. Bij spreken in het openbaar is het eigenlijk niet veel anders, alleen richt je je tot een grotere groep. Door oogcontact te maken met de toehoorders, kun je een indruk krijgen van hoe je over komt. Het is goed om regelmatig je blik te verplaatsen naar een andere persoon, bij voorkeur iemand die aan een andere kant van de groep zit. Als iemand een vraag stelt, richt je doorgaans eerst je blik op de vraagsteller, terwijl je begint met antwoorden. Vervolgens richt je je blik naar anderen en je beëindigt je antwoord weer met een blik naar de vraagsteller. Vanaf een afstand van zo'n acht meter is oogcontact niet meer echt goed mogelijk. Richt je daarom bij je interactie vooral op de voorste rijen. Werp wel af en toe een blik naar boven (achteren) om ook de achterste mensen te betrekken. Op grote afstand weten de mensen niet precies meer naar wie je kijkt. Als je echter hun richting opkijkt, voelt iedereen zich aangesproken.




    Houding en bewegingen

    Tijdens het houden van een presentatie zijn de houding die je aanneemt en de bewegingen die je maakt, erg belangrijk. Veel mensen die een presentaite moeten houden, vragen zich vooral af waar ze hun handen moeten laten. Aan hun handen is het eerst hun gespannenheid te zien en daarom worden de handen eerder als een last ervaren dan als een handig hulpmiddel.

    Wat doet de spreker met zijn handen?

    Het veel en onrustig bewegen van de handen geeft niet alleen de gespannenheid van de spreker weer, maar kan de luisteraars afleiden van het verhaal. Nerveuze gebaren zoals krabben aan je armen of aan je gezicht, draaien aan een ring, strijken over je haren en friemelen aan je kleding kun je dus maar beter niet maken tijdens het spreken. Let er ook op wat je met voorwerpen doet die je in je hand houdt. Er zijn mensen die steeds hun bril op en af zetten, of voortdurend de pootjes van de bril open en dicht vouwen. Dit soort bewegingen kunnen de luisteraars erg afleiden. Ook het klikken met het knopje van een pen of het voortdurend lostrekken en terugplaatsen van een viltstiftdopje kun je maar beter laten.

    Statische houdingen

    Veel sprekers in het openbaar vrezen de zenuwachtige bewegingen, die onze handen spontaan lijken te maken. Om handen beter onder controle te houden, zijn we daarom eerder geneigd om ze onbeweeglijk te fixeren. Om de handen stil te kunnen houden, zoeken we steun. Als onze handen geen tafel of ander voorwerp vinden waaraan ze zich kunnen vasthouden, zoeken ze elkaar. Hierdoor ontstaan de statische, vaak gesloten houdingen die we soms bij sprekers zien. De houding die je aanneemt geeft de luisteraars een indruk van hoe je zelf in het verhaal staat. Hier volgen enkele voorbeelden van de houdingen die we aannemen tijdens een voordracht.

    De armen over elkaar

    Gekruiste ledematen duiden in de meeste situaties op geslotenheid. Zo ook het over elkaar slaan van de armen tijdens een presentatie. Luisteraars die automatisch deze houding spiegelen zullen hierdoor ook minder open staan voor het verhaal.

    Handen in de zak

    Sprekers die hun handen in hun broekzak houden tijdens hun presentatie kunnen hierdoor nonchalant, ongeïnteresseerd, onverschillig, slordig of dominant over komen. Dit betekent niet dat de spreker dat ook is, maar het geeft wel aan hoe deze houding door anderen wordt ervaren. Vrouwen hebben het voordeel dat ze meestal niet in het bezit zijn van wijde broekzakken en komen dus niet zo snel in de verleiding om deze houding aan te nemen. Overigens is dit ook geen houding die veel door vrouwen wordt aangenomen. Een enkele hand in een zak, bijvoorbeeld van het kolbert, is wel acceptabel wanneer de andere hand actief wordt gebruikt voor het maken van ondersteunende gebaren.

    De handen op de heupen

    Vooral als de spreker daarbij wat naar voren leunt, kan de houding met beide handen op de heupen uitdagend, eigenwijs of zelfs agressief over komen. Het geeft een indruk van: 'ik weet het wel!'. Het publiek zal zich hierdoor eerder in de verdediging opstellen. Het is dan ook lastig om iemand vanuit deze houding te overtuigen of beïnvloeden. Je kunt deze houding wel gebruiken om een bepaald deel uit het verhaal te benadrukken. In dat geval zal deze houding kortdurend moeten worden aangenomen. Evenals bij de handen in de zak, is een enkele hand op de heup wel acceptabel omdat de andere hand vrij is om iets aan te duiden of te accentueren. De asymmetrische houding die dan ontstaat, duidt op ontspanning. Een hand op de heup of in de zak heeft dus een heel ander effect dan beide handen. Het is ook goed om de houdingen tijdens de presentatie af te wisselen.

    'Het vijgeblad'

    Veel sprekers, zowel mannen als vrouwen, grijpen hun eigen handen in elkaar en houden die voor zich, op dezelfde manier en plaats als voetballers hun handen houden als bescherming tegen een hard aangeschoten bal. Adam en Eva droegen op die plaats een vijgeblad ter bescherming van hun edele delen. Vandaar deze naam die door verschillende schrijvers over lichaamstaal voor deze houding wordt gebruikt. Om in de religieuze sfeer te blijven, strengelen sommige mensen hun vingers in elkaar, alsof ze in gebed zijn. Sprekers die deze houdingen aannemen, komen erg stijf en gereserveerd over. Deze houdingen nodigen ook weinig uit tot het maken van ondersteunende gebaren.

    'Rugdekking'

    De handen kunnen elkaar ook op de rug vasthouden. Hierbij kan men ook een erg geremde indruk maken. Dit 'omgekeerde vijgeblad' kan de spreker ook een soort heersersallure verschaffen, zeker als hij daarbij zijn kin omhoog steekt.

    De handen langs het lichaam

    De handen kunnen natuurlijk ook gewoon langs het lichaam worden gehouden. Veel mensen vrezen dat ze er als een houten klaas uitzien als ze hun handen langs hun lichaam houden, en vermijden daarom liever deze houding. Toch is deze houding in de meeste gevallen te verkiezen boven alle andere. Deze houding nodigt het meest uit tot het maken van ondersteunende handbewegingen en dit maakt de presentatie dynamisch. Het houten-klaas-effect kan ook worden verminderd door de rest van je houding: het hoofd opgericht en de schouders naar achteren.

    Wat doen je voeten?

    Wat je voeten doen tijdens de presentatie lijkt misschien van minder belang te zijn. Als we ons bewust bezighouden met het controleren van onze houding en bewegingen, worden onze voeten vaak vergeten. Toch kun je aan de stand en de bewegingen van de voeten soms nog meer aflezen dan aan het gezicht of aan de rest van het lichaam. De steun die mensen met hun handen zoeken, om zich stevig te voelen, zouden ze beter met hun voeten kunnen zoeken. Met je voeten bepaal je namelijk (bijna letterlijk) de stevigheid en stabiliteit van je voordracht. Dezelfde mensen die hun handen ineenstrengelen om steun te zoeken, staan soms maar op een enkele voet terwijl van de andere voet alleen de teenspitsen op de grond rusten. Of ze staan met de voeten zo dicht bij elkaar, dat dit ook weinig stabiel is. Het kruisen van de enkels, wat overigens meer door vrouwen wordt gedaan dan door mannen, duidt op onzekerheid en geslotenheid. Het geeft stevigheid als de voeten iets uit elkaar staan en het gewicht gelijk verdeeld is over beide benen. Iemand die zo staat komt ook overtuigend en zeker van zichzelf over. Hoewel veel mensen het gewend zijn om regelmatig hun gewicht van het ene been op het andere plaatsen, om vermoeidheid te voorkomen, hebben mensen met staande beroepen (zoals kappers) de ervaring, dat gelijke gewichtsverdeling over beide voeten op de lange duur de minste vermoeidheid geeft. Door deze houding aan te wennen voorkom je ook het zenuwachtig overkomende heen en weer wippen. Het naast elkaar plaatsen van de voeten biedt ook mogelijkheid om even door je knieïn te gaan of op de tenen te staan. Deze verandering in hoogte tijdens het spreken, beïnvloedt ook de stemmelodie, waardoor het verhaal veel enthousiaster over komt.

    Wanneer je iets uitlegt aan de hand van een flip-over of schrijfbord, is het makkelijk om een voet dwars achter de ander te zetten. De achterste voet wijst dan in de richting van het schrijfbord en de voorste voet blijft naar je publiek wijzen. Hierdoor blijf je de aandacht op de toehoorders richten en word je niet verleid om hen je rug toe te draaien.

    Gebruik van visuele hulpmiddelen

    Bij de voorbereiding van je presentatie is het ook belangrijk om te kijken naar de hulpmiddelen die je zult gebruiken. Het is slim om je boodschap via de verschillende zintuigen van de toehoorders te laten binnenkomen. Probeer tijdens de voordracht zowel iets te laten zien als te laten horen. Beter nog is het als je ook iets kunt laten voelen, hoewel dat niet altijd even praktisch is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een boodschap het best blijft hangen als deze via verschillende kanalen binnen komt. Tijdens een voordracht wordt daarom vaak gebruik gemaakt van een flip-over, een overhead-projector, een presentatie-programma of dia's. Als de groep niet te groot is, heeft een flip-over de voorkeur. Allereerst biedt een flip-over een uitstekend geldige reden om de groep staande toe te spreken. Verder biedt het, daarbij horende, vasthouden van een viltstift een nuttige verlenging van de hand. Als je namelijk met je wijsvinger iemand uit het publiek aanwijst, terwijl je in je presentatie terugverwijst naar iets dat deze persoon zojuist gevraagd heeft, kan dit als verwijtend overkomen. Als kind is ons al geleerd dat wijzen naar andere mensen niet zo netjes is, en blijkbaar zit dit ingebakken. In dezelfde situatie wijzen met een viltstift heeft een heel ander, niet negatief effect. Met de viltstift kun je ook op de flip-over iets aanwijzen of onderstrepen.

    Andere voordelen van de flip-over

    Het gebruik van de flip-over maakt je ook bewegelijk op een goede manier. Je plaats naast de flip-over vormt dan je basis. Van daaruit kun je op je publiek toelopen, bijvoorbeeld om een vraag aan te horen en weer terug te keren. Het effect dat je met deze beweging teweegbrengt is te vergelijken met het inzoemen van een camera. Dit komt heel anders over dan het onrustige effect van een spreker die voortdurend heen en weer loopt (te ijsberen).

    Bij het gebruik van een schrijfbord of flip-over is het belangrijk om te kijken waar en hoe je staat ten opzichte van het bord. Je moet voorkomen dat je met je rug naar de toehoorders komt te staan. Zoals eerder genoemd kan je voetpositie hierbij behulpzaam zijn. Als je een voet dwars achter de ander te zet waarbij de achterste voet in de richting van het schrijfbord wijst en de voorste voet naar je publiek is de verleiding om hen de rug toe te draaien klein. Maak ook een goede keuze aan welke kant van het bord je gaat staan. Als je rechtshandig bent, is het goed om ook aan de (voor de kijkers) rechter kant van het bord te gaan staan. Als je dan iets schrijft of aanwijst met je rechter hand, hoef je dit niet voorlangs te doen en blijf je vanzelf met je gezicht richting publiek. Het helpt om af en toe met de hand waar je niet mee wijst een ondersteunend gebaar te maken. De wijzende hand is dan schuin omhoog gericht en de andere hand is open, schuin naar beneden i de richting van het publiek. Je hebt dan een hand die iets aanduidt en een hand die iets uitlegt.

    Let op non-verbale feedback!

    Behalve aandacht te besteden aan je eigen lichaamstaal tijdens de voordracht, is het belangrijk te letten op de lichaamstaal van je toehoorders. Aan de manier waarop ze zitten, kijken en bewegen, kun je een indruk krijgen van hoe jouw verhaal bij hen over komt. Zit het publiek onderuit of op het puntje van de stoel? Hebben ze een open houding of zitten ze stijf met hun armen over elkaar? Een belangrijke graadmeter is ook of hun houding verandert gedurende jouw presentatie. Zitten ze stil of maken ze rusteloze bewegingen? Waar is hun blik op gericht? Op jou, op de vloer of op de binnenkant van hun oogleden? Bewustzijn van de lichaamstaal van je publiek geeft je de mogelijkheid om je presentatie te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld door wisseling in stemvolume of door het maken van een humoristische opmerking over hun houding de induttende mensen er weer bij halen. Wanneer je een actieve deelname van mensen verwacht is het ook belangrijk op de lichaamstaal van de toehoorders te letten omdat dit je de mogelijkheid geeft om de interacties te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld zien wie er op het punt staat om te reageren en daar direct op inspelen. Iemand die wat wil zeggen, richt zich wat naar voren en strekt zijn rug. Ook haalt hij diep adem alvorens hij wat zegt. Voordat hij wat heeft uitgebracht kun je op hem reageren. Bijvoorbeeld door hem even te stoppen met een voorwaarts gestrekte hand (met handpalm naar beneden) als je zelf nog wilt uitspreken, of door hem uit te nodigen met geopende handpalm.

    TIPS voor de volgende presentatie: