donderdag 18 december 2014

Lichaamstaal; hoe verbeter je je lichaamstaal?


Even mezelf voorstellen. Kom ik aangelopen. Met mijn gezicht vooruit, kin omhoog, borst naar voren en mijn ogen enkel op ‘het slachtoffer’ gericht. Een verlegen meisje, dat er schattig uitziet, met een vriendelijke glimlach. Dat denken ze althans. Schijn bedriegt. Ik kijk je aan met een doordringende blik en breek bijna je hand wanneer ik mezelf voorstel. Vol verbazing en lichtelijk geschrokken kijken ‘de slachtoffers’ mij aan. Een van de reacties die ik dan ook vaak te horen krijg is: ‘Zo, jij geeft een stevige hand!’, waarna de gelukkige die een hand van mij heeft gekregen dit enthousiast doorverteld aan zijn/haar gezelschap. Van wie ik het geleerd heb?
Mijn vader.
Mijn vader wees me er al heel vroeg op dat ik niet zo’n slappe hand moest geven. Je weet wel, alsof je een natte tosti in iemand z’n handen drukt.
Hij zei tegen me: ‘Jillisa, als je iemand een hand geeft, geef dan een stevige hand’.
Ik wist me natuurlijk van de prins geen kwaad en vroeg me af: ‘Waarom dan papa?’
‘Omdat je dan zelfverzekerd over komt. ‘
Halleluja, het magische woord: ‘ZELFVERZEKERD’.
Als klein meisje dat opkijkt tegen haar vader, die de zelfverzekerdheid zelve is, twijfelde ik geen moment en begon ik al op jonge leeftijd iedereen zijn hand fijn te knijpen. Dat klinkt erg cru en dat is het ook. Mannen vinden het namelijk te gek als je ze als vrouw zijnde een poepie laat ruiken. Vrouwen zijn er daarentegen wat minder van gecharmeerd.
Maar goed, de eerste indruk heb ik al gemaakt. Ze hadden het niet verwacht. Wat ben ik? Juist ja, interessant. Ze willen meer van me weten.

Lichaamstaal is de taal die iedereen ‘spreekt’ en ondanks dat er geen woord aan te pas komt kunnen mensen je wel verkeerd begrijpen.

Net als ik dat heb gedaan, kun je je lichaamstaal verbeteren. Om dat te kunnen doen, zal je je eerst bewust moeten worden van je lichaamstaal. Sta eens stil bij de manier hoe je zit, hoe je staat, hoe je je handen en benen gebruikt en wat je doet als je met iemand praat. Het ziet er misschien stom uit, maar je kunt voor de spiegel gaan staan om hier meer bewust van te worden. Het is een effectieve manier om feedback te verkrijgen over je eigen lichaamshouding.

Om zelf een goede indruk te maken en achter te laten en als aanvulling op mijn vorige post:


16 tips om je lichaamstaal te verbeteren


1. Niet met je armen of benen kruisen.

2. Zorg dat je oogcontact hebt maar vermijd dat je de persoon in kwestie aanstaart.

3. Wees niet bang om wat ruimte voor jezelf te nemen. Dit straalt zelfvertrouwen uit.

4. Ontspan je schouders.

5. Knik af en toe tijdens een gesprek. Hierdoor geef je aan dat je aan het luisteren bent. Kijk uit voor overkill en doe het dus niet te vaak, anders lijk je te veel op Woody Woodpecker.

6. Zit rechtop, maar wel op een ontspannen manier.

7. Leun een beetje voorover naar de persoon waarmee je praat. Ook hier moet je het niet overdrijven. Helemaal naar achteren leunen komt arrogant en afstandelijk over, maar te ver naar voren komt juist weer wanhopig over.

8. Lach. Door af en toe te lachen zorg je voor een ontspannen sfeer. Neem jezelf niet te serieus en ontspan tijdens het gesprek. Personen zullen beter naar je luisteren als ze zien dat je een positief ingesteld persoon bent. Ga niet als eerste lachen om je eigen grappen want dat laat je juist nerveus overkomen. Als iemand je introduceert, zorg dan voor een oprechte glimlach.

9. Raak je eigen gezicht niet aan. Hierdoor kom je nerveus over.

10. Buig niet je hoofd. Kijk dus niet steeds naar beneden. Je komt onzeker over en een beetje ‘verloren’.

11. Doe het een beetje rustig aan. Dit gaat op voor een aantal dingen: loop even iets langzamer, dit maakt je kalm en zelfverzekerd.

12. Maak niet te veel bewegingen. Zorg dat je niet te veel nerveuze bewegingen maakt, maar ook niet teveel bewegingen maakt terwijl je iets uitlegt. Dit kan te veel afleiden. Focus op je bewegingen en doe het rustig aan.

13. Gebruik je handen meer zelfverzekerd. In plaats van je handen veel te bewegen kun je je handen beter gebruiken om te communiceren wat je wilt uitleggen. Gebruik ze om je boodschap te onderstrepen en er een extra waarde aan toe te voegen. Doe dit als het echt nodig is.

14. Houd je drankje laag vast. Hou dingen lager dan waar je hart zit. Dit om te voorkomen dat je afstandelijk en gereserveerd over komt.

15. Sta niet te dicht bij. Geef mensen een stukje ruimte, niemand vind het leuk als je hem of haar van heel dichtbij bepraat.

16. Zorg voor een goede houding. Zorg voor een positieve, open en ontspannen houding. Want hoe je je van binnen voelt komt vaak naar boven in je lichaamstaal en dit kan nu net het grote verschil maken.

Good luck!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten