maandag 8 december 2014

Lichaamstaal; de taal die iedereen spreekt.



Een taal die niet gebaseerd is op woorden en klanken, maar op bewegingen en uitdrukkingen.
Een taal die iedereen spreekt, waar iedereen mee communiceert en die we altijd gebruiken.

Lichaamstaal.

Als we het over talen hebben, is lichaamstaal toch wel de meest uitzonderlijke taal waarmee we boekdelen kunnen ‘spreken’.
Lichaamstaal is een natuurlijke manier van communiceren die we de hele dag door gebruiken. We zijn al aan het communiceren wanneer we in contact zijn met andere mensen. Hierbij hoeft nog geen woord gesproken te zijn om een boodschap of signaal over te brengen. Het is onmogelijk om geen lichaamstaal te gebruiken wanneer je in contact bent met een ander.   
Misschien wist je het al, bewust of onbewust, maar we beïnvloeden elkaar voortdurend door het gebruik van lichaamstaal. Wanneer we communiceren en daarbij contact hebben met een ander, is het makkelijker om de inhoud van een boodschap over te brengen door middel van woorden. Maar als je kijkt naar onze onderliggende bedoelingen, vooroordelen, onzekerheden, behoeftes, gevoelens en emoties is het moeilijk om die uit te spreken. Hierbij gaat het vooral om wat je voelt. Gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen. Door middel van lichaamstaal maak je je gevoel op een makkelijkere manier duidelijk.Tijdens contact met een ander, vertel je elkaar dus veel meer dan je alleen met woorden doet.
Lichaamstaal zegt vooral veel over de relatie met de ander: wie je bent, wat je van een ander vindt, hoe persoonlijk de relatie is tussen jou en de ander, in welke positie je staat tegenover de ander en wat je precies bedoelt met wat je zegt.
We kunnen met gebaren ondersteunen wat we zeggen en verduidelijken hoe woorden opgevat moeten worden. Lichaamstaal kan de woorden die we uitspreken hierbij ondersteunen of tegenspreken.


Kortom, zoals een schilder geen schilder is zonder verf, is communicatie geen communicatie zonder lichaamstaal.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten