dinsdag 16 december 2014

Lichaamstaal; de eerste indruk.

‘Geloof je in liefde op het eerste gezicht of zal ik nog eens voorbij wandelen?’

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk.

Je kent het wel als je bijvoorbeeld in een kroeg staat, je kijkt om je heen en je oog valt op iemand. Je hebt meteen een indruk van die persoon. Dat is niet zo gek, want iedereen heeft al een vooroordeel klaar wanneer hij of zij iemand ziet.

Maar wat bepaald nu eigenlijk die eerste indruk?

Waar we voornamelijk op letten is:
-       -   De handdruk
-       -   Het algemene voorkomen
-       -   De houding
-       -   De manier van lopen
-       -   De glimlach
-       -   Het oogcontact en
-       -   De gezichtsuitdrukkingen (micro-expressies)

De eerste indruk is erg belangrijk. Deze bepaalt namelijk of je met iemand verder wilt of niet.
Raar, maar waar. Mensen zitten nu eenmaal zo simpel in elkaar.

We beoordelen anderen op basis van hun lichaamstaal. En niet alleen anderen worden beoordeeld, wij zelf worden natuurlijk ook beoordeeld.

Realiseer je je dat de eerste oordelen en daarmee de eerste indruk voor een groot deel al zijn vastgesteld voordat we überhaupt al een woord hebben gesproken met een ander? En dat we met deze eerste indruk voor een belangrijk deel voorspellen wie we wel of niet aardig vinden en/of bijvoorbeeld betrouwbaar? Wie we aannemen voor die ene functie, met wie we graag zaken zouden willen doen of juist nog een keer mee willen afspreken.

Binnen een paar seconden heb je de eerste indruk gecreëerd van een persoon en wordt er op grond daarvan besloten of die persoon ‘de moeite waard’ is. In de paar seconden die daarna volgen, toets je de hypothese op die eerste indruk die je verder van de ander vormt. Durf je op de persoon af te stappen en raak je er mee aan de praat, wordt er in de vijf tot tien minuten daarna een uitspraak gedaan of die andere persoon aardig is of niet en of die persoon 'de moeite waard is'.  

‘You never get a second chance to make a first impression.’

De eerste indruk blijft behouden in 70% van de verdere contacten.

Wil je een goede eerste indruk achterlaten, is het niet vreemd dat je even nadenkt over hoe je dat nou eigenlijk wilt doen. Zorg dat de ander meer over jou te weten wilt komen. En ben je niet helemaal zeker van je eigen houding, oefen het dan voor de spiegel. Die paar minuten durende ‘kracht pose’ kan de loop van een situatie aanzienlijk veranderen. Op een positieve manier natuurlijk!
                                                                                  

Als vervolg op deze blogpost, ga ik het de volgende keer hebben over hoe je je lichaamstaal kunt verbeteren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten