maandag 22 december 2014

Lichaamstaal bij het flirten



Het was me weer het avondje wel. Poeh poeh. Afgelopen donderdag ouderwets met de meiden opstap. De studentenavond in Eindhoven. Zo was het vroeger althans, want tegenwoordig zal het wel iedere dag feest zijn. Gezelligheid, veel jonge mensen, veel dansen, veel jonge mensen, drank die rijkelijk vloeit en nog veel meer jonge mensen. Om de avond niet af te sluiten met ‘Later pater, morgen een dikke kater!’, heb ik me netjes ingehouden. Net als ‘De eerste indruk die erg belangrijk is. Omdat deze bepaalt of je met iemand verder wilt of niet’, is dit ook raar, maar waar.
Vrijdag weer aan die arbeit en dat liever zonder al te veel gem(i)auw door de kater.

Ah fijn, een avondje stappen dus. Natuurlijk voor de gezelligheid en het dansen. Maar de meerderheid zou liegen wanneer ze zeggen dat ze niet opstap gaan om te scoren. En vooral niet wanneer je als begeerde vrijgezelle student door het leven gaat.

Gelukkig heb ik de functie als ‘vriendinnetje’ mogen invullen en ben ik natuurlijk erg gelukkig met degene die mij heeft aangenomen. Mijn interesse in het andere geslacht is ook zo goed als weg. Maar toch kon ik er donderdag mijn ogen niet vanaf houden. Niet omdat ik er in geïnteresseerd ben, maar omdat ik erg benieuwd was en haast gefascineerd hoe de mannen nu eigenlijk met vrouwen flirten en hoe hun houding wordt wanneer vrouwen met hen flirten.

Kijkend naar m’n vriendinnen die zich als mooie, jonge, springende herten door de kroeg heen bewogen, hadden ze aan aandacht geen tekort en waren ze zelf ook niet vies om wat aandacht te schenken aan het mannelijke geslacht. Maar hoe weet je nu of iemand met je aan het flirten is?

Het is onmogelijk om mannen of vrouwen te verleiden met alleen verbale communicatie. Lichaamstaal speelt een grote rol bij het flirten en verleiden.

Oogcontact

De eerste stap is natuurlijk oogcontact. Met je ogen kun je plagerige en toch uitdagende signalen uitzenden. Als twee mensen elkaar leuk vinden dan gaan tijden het oogcontact de ogen wijder open staan en trekken de wenkbrauwen omhoog. Als het oogcontact is gelegd, kijk je vaak weer weg. Soms zoek je opnieuw oogcontact, dit keer gepaard met een lach. Zonder een woord te zeggen maak je hierbij al een bepaalde indruk op iemand. Als de ander niet wegkijkt, maar het oogcontact bevestigd en ook naar jou lacht, dan heb je zeker een positieve indruk gemaakt.

Initiatief

Voordat er überhaupt gesproken kan worden over flirten en verleiden, zal iemand het initiatief moeten nemen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nemen vrouwen meestal het eerste initiatief. Vrouwen flirten vaak met hun intuïtie en lijken het daardoor beter te kunnen dan de mannen. De vrouw zendt dus meestal de eerste flirtsignalen uit, waardoor de mannen er makkelijker op af kunnen stappen.

Lichaamshouding

Minstens net zo belangrijk bij het flirten is je lichaamshouding. In het algemeen geldt het volgende: mannen zetten hun voeten stevig op de grond en trekken hun schouders naar achteren. Vrouwen buigen hun hoofd een beetje en kijken afwisselend naar de man en naar beneden. Ook het frutselen aan kleding of haar wordt door mannen vaak (onbewust) als uitdagend ervaren. Dit klinkt wellicht niet zo feministisch, je wordt benaderbaar voor mannen door je als vrouw in enige mate ‘kwetsbaar’ op te stellen.

Tijdens het flirten neem je een open houding aan, maar wend je je iets af van hem/haar. Sommige mensen hebben een gesloten houding. Zij ballen hun vuisten, zitten met hun benen gekruist of slaan hun armen over elkaar. Naarmate je langer met iemand aan het flirten bent, wend je je steeds meer naar iemand toe. Als twee pratende mensen in elkaar geïnteresseerd zijn, dan wijzen hun voeten naar elkaar toe. Uitdagende signalen kun je geven door kleine aanrakingen. Zo kun je bijvoorbeeld een hand lichtjes op iemands arm leggen of de stof van haar of zijn shirt of blouse aanraken.

Bron: Lichaamstaal bij het flirten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten