maandag 22 december 2014

Lichaamstaal bij het flirten



Het was me weer het avondje wel. Poeh poeh. Afgelopen donderdag ouderwets met de meiden opstap. De studentenavond in Eindhoven. Zo was het vroeger althans, want tegenwoordig zal het wel iedere dag feest zijn. Gezelligheid, veel jonge mensen, veel dansen, veel jonge mensen, drank die rijkelijk vloeit en nog veel meer jonge mensen. Om de avond niet af te sluiten met ‘Later pater, morgen een dikke kater!’, heb ik me netjes ingehouden. Net als ‘De eerste indruk die erg belangrijk is. Omdat deze bepaalt of je met iemand verder wilt of niet’, is dit ook raar, maar waar.
Vrijdag weer aan die arbeit en dat liever zonder al te veel gem(i)auw door de kater.

Ah fijn, een avondje stappen dus. Natuurlijk voor de gezelligheid en het dansen. Maar de meerderheid zou liegen wanneer ze zeggen dat ze niet opstap gaan om te scoren. En vooral niet wanneer je als begeerde vrijgezelle student door het leven gaat.

Gelukkig heb ik de functie als ‘vriendinnetje’ mogen invullen en ben ik natuurlijk erg gelukkig met degene die mij heeft aangenomen. Mijn interesse in het andere geslacht is ook zo goed als weg. Maar toch kon ik er donderdag mijn ogen niet vanaf houden. Niet omdat ik er in geïnteresseerd ben, maar omdat ik erg benieuwd was en haast gefascineerd hoe de mannen nu eigenlijk met vrouwen flirten en hoe hun houding wordt wanneer vrouwen met hen flirten.

Kijkend naar m’n vriendinnen die zich als mooie, jonge, springende herten door de kroeg heen bewogen, hadden ze aan aandacht geen tekort en waren ze zelf ook niet vies om wat aandacht te schenken aan het mannelijke geslacht. Maar hoe weet je nu of iemand met je aan het flirten is?

Het is onmogelijk om mannen of vrouwen te verleiden met alleen verbale communicatie. Lichaamstaal speelt een grote rol bij het flirten en verleiden.

Oogcontact

De eerste stap is natuurlijk oogcontact. Met je ogen kun je plagerige en toch uitdagende signalen uitzenden. Als twee mensen elkaar leuk vinden dan gaan tijden het oogcontact de ogen wijder open staan en trekken de wenkbrauwen omhoog. Als het oogcontact is gelegd, kijk je vaak weer weg. Soms zoek je opnieuw oogcontact, dit keer gepaard met een lach. Zonder een woord te zeggen maak je hierbij al een bepaalde indruk op iemand. Als de ander niet wegkijkt, maar het oogcontact bevestigd en ook naar jou lacht, dan heb je zeker een positieve indruk gemaakt.

Initiatief

Voordat er überhaupt gesproken kan worden over flirten en verleiden, zal iemand het initiatief moeten nemen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nemen vrouwen meestal het eerste initiatief. Vrouwen flirten vaak met hun intuïtie en lijken het daardoor beter te kunnen dan de mannen. De vrouw zendt dus meestal de eerste flirtsignalen uit, waardoor de mannen er makkelijker op af kunnen stappen.

Lichaamshouding

Minstens net zo belangrijk bij het flirten is je lichaamshouding. In het algemeen geldt het volgende: mannen zetten hun voeten stevig op de grond en trekken hun schouders naar achteren. Vrouwen buigen hun hoofd een beetje en kijken afwisselend naar de man en naar beneden. Ook het frutselen aan kleding of haar wordt door mannen vaak (onbewust) als uitdagend ervaren. Dit klinkt wellicht niet zo feministisch, je wordt benaderbaar voor mannen door je als vrouw in enige mate ‘kwetsbaar’ op te stellen.

Tijdens het flirten neem je een open houding aan, maar wend je je iets af van hem/haar. Sommige mensen hebben een gesloten houding. Zij ballen hun vuisten, zitten met hun benen gekruist of slaan hun armen over elkaar. Naarmate je langer met iemand aan het flirten bent, wend je je steeds meer naar iemand toe. Als twee pratende mensen in elkaar geïnteresseerd zijn, dan wijzen hun voeten naar elkaar toe. Uitdagende signalen kun je geven door kleine aanrakingen. Zo kun je bijvoorbeeld een hand lichtjes op iemands arm leggen of de stof van haar of zijn shirt of blouse aanraken.

Bron: Lichaamstaal bij het flirten

donderdag 18 december 2014

Lichaamstaal; hoe verbeter je je lichaamstaal?


Even mezelf voorstellen. Kom ik aangelopen. Met mijn gezicht vooruit, kin omhoog, borst naar voren en mijn ogen enkel op ‘het slachtoffer’ gericht. Een verlegen meisje, dat er schattig uitziet, met een vriendelijke glimlach. Dat denken ze althans. Schijn bedriegt. Ik kijk je aan met een doordringende blik en breek bijna je hand wanneer ik mezelf voorstel. Vol verbazing en lichtelijk geschrokken kijken ‘de slachtoffers’ mij aan. Een van de reacties die ik dan ook vaak te horen krijg is: ‘Zo, jij geeft een stevige hand!’, waarna de gelukkige die een hand van mij heeft gekregen dit enthousiast doorverteld aan zijn/haar gezelschap. Van wie ik het geleerd heb?
Mijn vader.
Mijn vader wees me er al heel vroeg op dat ik niet zo’n slappe hand moest geven. Je weet wel, alsof je een natte tosti in iemand z’n handen drukt.
Hij zei tegen me: ‘Jillisa, als je iemand een hand geeft, geef dan een stevige hand’.
Ik wist me natuurlijk van de prins geen kwaad en vroeg me af: ‘Waarom dan papa?’
‘Omdat je dan zelfverzekerd over komt. ‘
Halleluja, het magische woord: ‘ZELFVERZEKERD’.
Als klein meisje dat opkijkt tegen haar vader, die de zelfverzekerdheid zelve is, twijfelde ik geen moment en begon ik al op jonge leeftijd iedereen zijn hand fijn te knijpen. Dat klinkt erg cru en dat is het ook. Mannen vinden het namelijk te gek als je ze als vrouw zijnde een poepie laat ruiken. Vrouwen zijn er daarentegen wat minder van gecharmeerd.
Maar goed, de eerste indruk heb ik al gemaakt. Ze hadden het niet verwacht. Wat ben ik? Juist ja, interessant. Ze willen meer van me weten.

Lichaamstaal is de taal die iedereen ‘spreekt’ en ondanks dat er geen woord aan te pas komt kunnen mensen je wel verkeerd begrijpen.

Net als ik dat heb gedaan, kun je je lichaamstaal verbeteren. Om dat te kunnen doen, zal je je eerst bewust moeten worden van je lichaamstaal. Sta eens stil bij de manier hoe je zit, hoe je staat, hoe je je handen en benen gebruikt en wat je doet als je met iemand praat. Het ziet er misschien stom uit, maar je kunt voor de spiegel gaan staan om hier meer bewust van te worden. Het is een effectieve manier om feedback te verkrijgen over je eigen lichaamshouding.

Om zelf een goede indruk te maken en achter te laten en als aanvulling op mijn vorige post:


16 tips om je lichaamstaal te verbeteren


1. Niet met je armen of benen kruisen.

2. Zorg dat je oogcontact hebt maar vermijd dat je de persoon in kwestie aanstaart.

3. Wees niet bang om wat ruimte voor jezelf te nemen. Dit straalt zelfvertrouwen uit.

4. Ontspan je schouders.

5. Knik af en toe tijdens een gesprek. Hierdoor geef je aan dat je aan het luisteren bent. Kijk uit voor overkill en doe het dus niet te vaak, anders lijk je te veel op Woody Woodpecker.

6. Zit rechtop, maar wel op een ontspannen manier.

7. Leun een beetje voorover naar de persoon waarmee je praat. Ook hier moet je het niet overdrijven. Helemaal naar achteren leunen komt arrogant en afstandelijk over, maar te ver naar voren komt juist weer wanhopig over.

8. Lach. Door af en toe te lachen zorg je voor een ontspannen sfeer. Neem jezelf niet te serieus en ontspan tijdens het gesprek. Personen zullen beter naar je luisteren als ze zien dat je een positief ingesteld persoon bent. Ga niet als eerste lachen om je eigen grappen want dat laat je juist nerveus overkomen. Als iemand je introduceert, zorg dan voor een oprechte glimlach.

9. Raak je eigen gezicht niet aan. Hierdoor kom je nerveus over.

10. Buig niet je hoofd. Kijk dus niet steeds naar beneden. Je komt onzeker over en een beetje ‘verloren’.

11. Doe het een beetje rustig aan. Dit gaat op voor een aantal dingen: loop even iets langzamer, dit maakt je kalm en zelfverzekerd.

12. Maak niet te veel bewegingen. Zorg dat je niet te veel nerveuze bewegingen maakt, maar ook niet teveel bewegingen maakt terwijl je iets uitlegt. Dit kan te veel afleiden. Focus op je bewegingen en doe het rustig aan.

13. Gebruik je handen meer zelfverzekerd. In plaats van je handen veel te bewegen kun je je handen beter gebruiken om te communiceren wat je wilt uitleggen. Gebruik ze om je boodschap te onderstrepen en er een extra waarde aan toe te voegen. Doe dit als het echt nodig is.

14. Houd je drankje laag vast. Hou dingen lager dan waar je hart zit. Dit om te voorkomen dat je afstandelijk en gereserveerd over komt.

15. Sta niet te dicht bij. Geef mensen een stukje ruimte, niemand vind het leuk als je hem of haar van heel dichtbij bepraat.

16. Zorg voor een goede houding. Zorg voor een positieve, open en ontspannen houding. Want hoe je je van binnen voelt komt vaak naar boven in je lichaamstaal en dit kan nu net het grote verschil maken.

Good luck!!

dinsdag 16 december 2014

Lichaamstaal; de eerste indruk.

‘Geloof je in liefde op het eerste gezicht of zal ik nog eens voorbij wandelen?’

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk.

Je kent het wel als je bijvoorbeeld in een kroeg staat, je kijkt om je heen en je oog valt op iemand. Je hebt meteen een indruk van die persoon. Dat is niet zo gek, want iedereen heeft al een vooroordeel klaar wanneer hij of zij iemand ziet.

Maar wat bepaald nu eigenlijk die eerste indruk?

Waar we voornamelijk op letten is:
-       -   De handdruk
-       -   Het algemene voorkomen
-       -   De houding
-       -   De manier van lopen
-       -   De glimlach
-       -   Het oogcontact en
-       -   De gezichtsuitdrukkingen (micro-expressies)

De eerste indruk is erg belangrijk. Deze bepaalt namelijk of je met iemand verder wilt of niet.
Raar, maar waar. Mensen zitten nu eenmaal zo simpel in elkaar.

We beoordelen anderen op basis van hun lichaamstaal. En niet alleen anderen worden beoordeeld, wij zelf worden natuurlijk ook beoordeeld.

Realiseer je je dat de eerste oordelen en daarmee de eerste indruk voor een groot deel al zijn vastgesteld voordat we überhaupt al een woord hebben gesproken met een ander? En dat we met deze eerste indruk voor een belangrijk deel voorspellen wie we wel of niet aardig vinden en/of bijvoorbeeld betrouwbaar? Wie we aannemen voor die ene functie, met wie we graag zaken zouden willen doen of juist nog een keer mee willen afspreken.

Binnen een paar seconden heb je de eerste indruk gecreëerd van een persoon en wordt er op grond daarvan besloten of die persoon ‘de moeite waard’ is. In de paar seconden die daarna volgen, toets je de hypothese op die eerste indruk die je verder van de ander vormt. Durf je op de persoon af te stappen en raak je er mee aan de praat, wordt er in de vijf tot tien minuten daarna een uitspraak gedaan of die andere persoon aardig is of niet en of die persoon 'de moeite waard is'.  

‘You never get a second chance to make a first impression.’

De eerste indruk blijft behouden in 70% van de verdere contacten.

Wil je een goede eerste indruk achterlaten, is het niet vreemd dat je even nadenkt over hoe je dat nou eigenlijk wilt doen. Zorg dat de ander meer over jou te weten wilt komen. En ben je niet helemaal zeker van je eigen houding, oefen het dan voor de spiegel. Die paar minuten durende ‘kracht pose’ kan de loop van een situatie aanzienlijk veranderen. Op een positieve manier natuurlijk!
                                                                                  

Als vervolg op deze blogpost, ga ik het de volgende keer hebben over hoe je je lichaamstaal kunt verbeteren. 

maandag 8 december 2014

Lichaamstaal; de taal die iedereen spreekt.



Een taal die niet gebaseerd is op woorden en klanken, maar op bewegingen en uitdrukkingen.
Een taal die iedereen spreekt, waar iedereen mee communiceert en die we altijd gebruiken.

Lichaamstaal.

Als we het over talen hebben, is lichaamstaal toch wel de meest uitzonderlijke taal waarmee we boekdelen kunnen ‘spreken’.
Lichaamstaal is een natuurlijke manier van communiceren die we de hele dag door gebruiken. We zijn al aan het communiceren wanneer we in contact zijn met andere mensen. Hierbij hoeft nog geen woord gesproken te zijn om een boodschap of signaal over te brengen. Het is onmogelijk om geen lichaamstaal te gebruiken wanneer je in contact bent met een ander.   
Misschien wist je het al, bewust of onbewust, maar we beïnvloeden elkaar voortdurend door het gebruik van lichaamstaal. Wanneer we communiceren en daarbij contact hebben met een ander, is het makkelijker om de inhoud van een boodschap over te brengen door middel van woorden. Maar als je kijkt naar onze onderliggende bedoelingen, vooroordelen, onzekerheden, behoeftes, gevoelens en emoties is het moeilijk om die uit te spreken. Hierbij gaat het vooral om wat je voelt. Gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen. Door middel van lichaamstaal maak je je gevoel op een makkelijkere manier duidelijk.Tijdens contact met een ander, vertel je elkaar dus veel meer dan je alleen met woorden doet.
Lichaamstaal zegt vooral veel over de relatie met de ander: wie je bent, wat je van een ander vindt, hoe persoonlijk de relatie is tussen jou en de ander, in welke positie je staat tegenover de ander en wat je precies bedoelt met wat je zegt.
We kunnen met gebaren ondersteunen wat we zeggen en verduidelijken hoe woorden opgevat moeten worden. Lichaamstaal kan de woorden die we uitspreken hierbij ondersteunen of tegenspreken.


Kortom, zoals een schilder geen schilder is zonder verf, is communicatie geen communicatie zonder lichaamstaal.